Fårene er nu for 5. år testet Fri for klovsyge, det er så dejligt.
Prøver taget d. 10/03-2015 og fra den dag har vi også M3 status.
 

Antal får af Lüneburger:


Lüneburger : 150 får + 4 vædder  

 
Så er de 2 af vædderne sat til fårene, den ene til 18 og den anden til 42.


 
Lüneburger får med et lam. Lüneburger får med et lam. Lüneburger begyndt at fælde. Lüneburger midt i fældning. Lüneburger næsten fældet. Sabel formet horn på fårene.
Sabel formet horn på fårene. Hornene på 2 års vædder.

Lüneburger:


Det oprindelige danske hede får. Der er fundet uld og knogler fra får i store mængder i bronzealderen, Lüneburgerne er direkte efterkommer fra disse får. De blev i vikingetiden brugt til at man kunne plukke ulden af så den var vandtæt i begge ender og kunne derved bruges til at væve sejl af. De blev vraget til fordel for de engelske kødracer, da ulden ikke længer havde den store værdi. Der blev i Tyskland (i Lüneburger Heide området) bevaret en del af disse små får, deraf komme det navn som vi nu kender dem under.
Lüneburgeren er et lille korthale får som stammer fra Lüneburger Heide i tyskland, (oprindelig fra hele hede området fra vest-midtjylland til holland) deres rigtige navn er (graue gehörnte Heidschnucken), vi har så i DK fået lov at kalde dem Lüneburger. Lüneburgerne er lavet til at afgræsse hedearealer. De er meget nøjsomme og giver gode lam. De er sky og meget opmærksomme (jeg kalder dem mine små rådyr, de er ca. lige så vildewink). De får normalt kun et eller to lam, med brunst i november-december. Får vejer mellem 45-60 kg, vædder noget mere. Lammene slagtes fra om efteråret og hen over vinteren når de vejer ca. 35-45 kg, kødet er mørkt og fedtfattig. Både får og vædder har horn, fårenes er sabelformet, væddernes snoede. De har underuld og dækuld hvilket gør at den kan klare sig ude i meget dårligt vejr, underulden holder dem varme og dækhår funger som stråtag, så vandet løber af og de ikke bliver våde ned i, ulden bruges ikke til noget, fårene fælder i juni mdr. så her er de nemmest at klippe. Lüneburgerne er ikke helt så altædende som spælsauerne, så dem bruger vi hvis der er områder hvor der gerne må blive lidt trærer og buske, dog spiser de alt det samme som spælsau hvis de går sammen med dem..

I Tyskland er Lüneburgerne bevaringsværdig og får støtte fra genressurserne. 

Se hjemmesider om Lüneburger under Link

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Bukefalos er d. 08-11-2013 sat til 27 får.
Ferdinand er d. 08-11-2013 sat til 23 får.
Vi ilæmmer ikke gimmer, så de kan ikke købes drægtige. Det gør vi for at efterligne naturen mest mulig. Fra naturens side kommer gimmer ikke i brunst før de er 1,5 år og det er kun fordi de har det for godt og rigeligt med føde at de kommer i brunst første år, men de er efter min mening ikke udviklet nok og vokser meget andet år, så det vil være hårdt for dem hvis de også skal passe et lam.(tænk på råvildt de går hos deres mor første vinter og har en somme til at udvikle sig) Så her hos os får de lov at være teenager det første år og får deres første lam når de bliver 2 år....


  

Gimmer og vædderlam    1500,- kr.

1 års gimmer    1700,- kr.

Får    2000,- kr.

Får der har gået ved vædder eller får med lam    2500,- kr.

Avlsvædder    1500,- kr.
 
Sorthøjgaard | Vallerbækvej 78 | 7470 Karup