Fårene er nu for 5. år testet Fri for klovsyge, det er så dejligt.
Prøver taget d. 10/03-2015 og fra den dag har vi også M3 status.


Vi har i første weekend i september 2014, haft besøg af 4 fantastisk dygtig nordmænd, fra landslaget for Gammelnorsk Spælsau, som i Norge tager rundt og bedømmer og godkender besætningerne som værende racerene. Jeg var så heldig at de syntes mine dejlige får var racerene Gammelnorsk Spælsau smiley 
Gode små får med passende små lam, god kropsbygning og udtryk, korte haler og gode lige ben og fin god uld yes så jeg er MEGA stolt og det var nogle fantastisk lærerige dage i udvælgelse af avlsdyr. 


Salg af får, se forsiden cheeky
 Usorteret uld fra spælsau og lüneburger, i mange farver, rigtig god til feks. nålefilt eller andet uldhåndværk....... 10,- kr./kg. 


 

Antal får af Gammelnorsk spælsau:


Spælsau : 780 får + 17 vædder

 

 
 
Spæl nr.65 med hendes lam. Spæl vædderlam efter nr.65 Spæl gimmer efter nr. 65 Spæl gimmer trefarvet. Alic og Glen arbejder sammen. Glen og Alic hviler i lyngen.
1 års Spælsau gimmer. 1 års spælsau gimmer. Spæl fårene på heden. Spæl fårene, middags hvil. Grå spæl får, med sort gimmer og lysgrå vædderlam. Lysgrå vædderlam.
Trefarvede, gimmer og vædderlam ligner mor.... Hvid spæl får med 2 mørkrøde lam. Flot grå spæl får med sort vædderlam. Grå spæl får med lam. Lille kvik grå gimmer lam. Ligner jeg min mor????
Smukt grå får med grå lam.
En broget flok af spælsau. Sort spæl, med et rødbroget og et sortbroget lam. Sort spæl, med et rødbroget og et sortbroget lam. Beige spæl, med to røde lam. Grå spæl, med to sortbrogede lam. Lysbeige spæl, med et sort og et lysgrå lam.
Rød spæl, med to røde lam. Grå spæl, med to sortbrogede lam. Sort spæl, med to sortbrogede lam. Sort spæl, med to sortbrogede lam. Rød spæl, med to røde lam. Lysbeige spæl, med et rødt og et lysbeige lam.
Lysbeige spæl, med hendes tre lysbeige lam. Rød spæl, med hendes tre røde lam. Sort spæl, med hendes to sorte og et mørkgrå lam. Grå spæl, med et sort og et gråbroget lam. Grå spæl med et rødt og er fusk brun lam
 

Spælsau:

 

Gammelnorsk spælsau. Spæl får er en af de letter racer, den bliver brugt meget til naturpleje. Spælsau fåret er næsten alt ædende og kræver lidt mere af hegnet end kødfårene. Spælsau høre til gruppen af nordisk korthale får. Den er rigtig god til selv at klare læmningerne og har gode moderegenskaber. Spælsau er et nøjsomt får, det betyder ikke at de spiser mindre end andre racer, tværtimod, de har en stor vom og kræver meget foder, men det betyder at de kan udnytte trævækst, bark, blade, lyng og den slags. Spælsau har underuld og dækuld hvilket gør at den kan klare sig ude i meget dårligt vejr, underulden holder dem varme og dækhår funger som stråtag, så vandet løber af og de ikke bliver våde ned i. Spælsau er lavet til at kunne klare sig i det norske landskab, både sommer og vinter, de er gode til at finde og udnytte det føde der er. De er meget farverige, man ved ikke hvilke farver lammene har før de bliver født. Farverne falmer lidt med alder så fårene kan ændre sig en del på et år. De fås med og uden horn. Normal brunst i november-december (men kan være i brunst fra okt-april)Et får vejer mellem 50-65 kg, vædder noget mere, lammene slagtes når de vejer 35-45 kg, det giver omkring 15-20 kg slagtet, det er fedtfattig og mørkt kød. Ulden er meget anvendelig til mange formål, fårene begynder at fælde i juni mdr. så der kan fårene plukkes, det gør at ulden er lukket i begge ender og dermed er vandtæt.

I Norge er Gammelnorsk spælsau bevaringsværdi og får støtte fra genressurserne.Se hjemmesider om spælsau under Link------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Spælsau uld kan bruges til Dogmestrik, det er smart .... http://www.youtube.com/watch?v=h4W1FQ23RnA


 

Vi ilæmmer ikke gimmer, så de kan ikke købes drægtige. Det gør vi for at efterligne naturen mest mulig. Fra naturens side kommer gimmer ikke i brunst før de er 1,5 år og det er kun fordi de har det for godt og rigeligt med føde at de kommer i brunst første år, men de er efter min mening ikke udviklet nok og vokser meget andet år, så det vil være hårdt for dem hvis de også skal passe et lam.(tænk på råvildt de går hos deres mor første vinter og har en somme til at udvikle sig) Så her hos os får de lov at være teenager det første år og får deres første lam når de bliver 2 år....


  
Gimmer og vædderlam    1500,- kr.

1 års gimmer    1700,- kr.

Får    2000,- kr.

Får der har gået ved vædder eller får med lam    2500,- kr.

Avlsvædder    1500,- kr.

 
Sorthøjgaard | Vallerbækvej 78 | 7470 Karup